Emmanuel Barcilon | Infinite Depths

15 juli tot en met 5 augustus 2017

Opening zaterdag 15 juli van 4 – 6 uur

Rutger Brandt Gallery / Bethaniënstraat 39, Amsterdam

Met trots kondigt Rutger Brandt Gallery ‘Infinite Depths’ aan, de tweede solotentoonstelling van de Franse schilder Emmanuel Barcilon in Amsterdam. Barcilon toont een selectie nieuwe werken in onze galerie aan de Bethaniënstraat 39, van 15 juli tot en met 5 augustus 2017.

barcilon 0041

In het werk van Barcilon ziet de toeschouwer in eerste instantie vaak slechts een monochroom beeld van kleur, maar zodra men dichterbij komt worden verschillende, vaak contrasterende, kleuren zichtbaar door de half transparante lagen die zo een oneindige diepte teweeg brengen.

Barcilons werk bestaat uit lagen pure pigmenten die op het vlak worden gegoten en die hij vervolgens bewerkt om zo de onderliggende lagen weer deels zichtbaar te maken. Barcilon neemt soms wel een jaar de tijd om een schilderij af te maken. Laag over laag zonder de vorige helemaal te verwijderen. Door de transparante lagen en contrasterende kleuren aan randen van het paneel zijn vele nuances in kleur en lijn zichtbaar gemaakt. Deze brengen een haast hypnotiserend effect teweeg. Waar hij in het verleden veelal tekeningen en collages aanbracht op het vlak, bestaat deze recente serie schilderijen uit ogenschijnlijk monochrome kleurenvlakken.

 

 

De Duitse cultuurfilosoof Walter Benjamin schreef in 1915 over het gebruik van kleur:

“Color is not the essence of painting, it’s the surface. At the surface, in the depths, space lives according to its infinity. At the surface, the existence of things extends towards space and not –strictly speaking — into space. Color is firstly a concentration of surface, penetrated by the imagination of the infinite. Pure color is infinite, but in painting only its reflection appears.” Het zichtbare oppervlak van de schilderijen van Emmanuel Barcilon wordt ondersteund door de onzichtbare oppervlakken die het vormen.

De serie die nu in de galerie te zien is, bestaat uit werken van zeer uiteenlopende formaten. Alle werken, hoe klein ook, hebben hetzelfde werking; je wordt als het ware naar binnen gezogen in de onpeilbare diepte van het schilderij.

 

Over de kunstenaar:
Emmanuel Barcilon (1967, Parijs) studeerde af aan de  École Nationale des Beaux-Arts in Cergy en woont en werkt op dit moment in Parijs.

Barcilon heeft verscheiden solo- en groepstentoonstellingen gehad in Amsterdam, Parijs, Londen, Bazel en New York. Zijn tentoonstelling A Turbulent Silence uit 2015 werd gepresenteerd tijdens de 56th Biënnale van Venetië in de Sala Congni de S. Aplollonia en daarna in Museo di Asolo in Asolo.

De tentoonstelling Infinite Depths is van 15 juli tot en met 5 augustus 2017 te zien bij Rutger Brandt Gallery in Amsterdam. De opening is zaterdag 15 juli van 4 – 6 uur.

Voor meer informatie, of het aanvragen van beeld of interviews, kunt u contact opnemen met: pers@brandtgallery.com

Bethaniënstraat 39 1012 BZ Amsterdam |

contact@brandtgallery.com | www.brandtgallery.com