Overzichtstentoonstelling Bernard Heesen in Museum Jan van der Togt


“Van Kleurenpracht naar Pronkbokaal – Een reflectie”

Van 13 juli tot en met 24 september 2017 toont Museum Jan van der Togt een overzichtstentoonstelling van Bernard Heesen, onder de noemer: “Van Kleurenpracht naar Pronkbokaal – Een reflectie”.

 

Bernard Heesen is de belangrijkste en meest invloedrijke glasblazer en -kunstenaar van Nederland. Opgeleid als architect werd Bernard door zijn vader, Willem Heesen, te hulp geroepen om mee te helpen in de glasblazerij de Oude Horn in Acquoy. Dit deed hij zonder enige kennis van het glas en het glasmakersvak. Niet gehinderd door de ballast van de traditie van het ambacht, begon hij zijn zoektocht in het glas die tot de dag van vandaag voortduurt.

 

Deze grote overzichtstentoonstelling toont hoogtepunten uit diverse periodes uit het oeuvre van Bernard Heesen (1958). Zo is er vroeg werk te zien als de glazen “Stenen” en de film van een expeditie naar de Etna, 30 jaar geleden, in een poging bollen te blazen uit vloeibare lava. Dat moment was voor Heesen de reden om definitief voor het kunstenaarschap te kiezen.

Vanzelfsprekend worden er topstukken getoond uit zijn serie “Encyclopaedische gewrochten” met grote geblazen arabesken en zwarte spiegels en zijn “Schimmelvazen”.

 

REFLECTIE
Bernard Heesen geeft zelf een visueel commentaar op zijn oeuvre door nieuw geblazen werk te maken. Zelf zegt hij hierover: “De productie is nauw gekoppeld aan het kunnen van dat moment; in die zin is er een duidelijke lijn in mijn oeuvre te zien. Het is interessant om te onderzoeken in hoeverre de techniek van het maken bepalend is geweest bij het ontstaan der dingen.”

 

Voor de tentoonstelling worden bruiklenen aangevraagd van diverse musea als Gemeentemuseum Den Haag, Nationaal Glasmuseum Leerdam en het Rijksmuseum Twenthe en uit verschillende particuliere collecties.

 

Gelijktijdig met de tentoonstelling in Museum Jan van der Togt is er in het Nationaal Glasmuseum Leerdam de expositie “Kleurenleer” van Bernard Heesen te zien, en in Fort Asperen de tentoonstelling “Glass, European Roots”.

Museum Jan van der Togt

Dorpsstraat 50

1182 JE  Amstelveen

Tel.: (020) 641 57 54

www.jvdtogt.nl

 

Openingstijden:

Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur

 

Toegangsprijzen:
Volwassenen                                       € 8,00

Kinderen tot 12 jaar, Museumkaart,

ICOM en Rembrandtkaart                     Gratis