oorlogsmuseum

Bert Jan Dierink

Op de zolderetage van onze woning heb ik een soort van hobby oorlogsmuseum ingericht. Volledig gericht op het Nederlandse leger van rond de mobilisatie 1939- 1940. Toen ik 14 was kreeg ik het oorlogszakboekje van mijn opa met het verhaal dat hij op de Grebbeberg had gevochten (wat later ook waar bleek te zijn). Jaren later kocht ik een helm en toen is het begonnen.

Bert Jan Dierink
Het oorlogsmuseum van Bert Jan Dierink

Nu heb ik een 9 tal complete uniformen, en is deze tekst altijd achterhaald.
Ondertussen zijn er al weer nieuwe stukken bij gekomen. Variërend van een majoor tot een gewone soldaat.
Alle uniformen staan “op naam” dat wil zeggen dat er door de kleermaker de naam van de militair er in is gezet die het uniform bestelde.
Via een boek dat elk jaar uitkwam waar alle officieren in stonden en via verschillende sites heb ik van alle 9 uniformen de nabestaanden kunnen achterhalen. Vaak met leuke verhalen en/of foto’s. Sommige komen langs om het uniform van vader, opa, oom te bekijken.
Het meest bijzondere en complete item dat ik heb is het uniform van majoor van Loo. De heer van Loo was commandant in Haarlem tijdens de mobilisatie van ’39-’40.

Ook heb ik een groot aantal uitrustingsstukken en veel memorabilia van de mobilisatie zoals zilverwerk, jeneverkruiken, tegeltjes.
Een aantal zakboekjes met herkenningsplaatje. Vooral het uniform helemaal compleet en correct te krijgen is een must.
De juiste pluim op een kepie . En probeer ook zo het verhaal van de meidagen te vertellen. Het Nederlandse leger heeft op sommige plekken keihard gevochten maar omdat we ons na 5 dagen over moesten geven word dat nooit verteld. Het is ook te bezichtigen via mijn facebook pagina.

Portretfoto gemaakt door: Lars Smook Fotografie

Facebook